Ремедиум Вет

Како поместувањето на часовникот влијае на вашиот миленик

Иако еден час напред или назад нема да има директно влијание врз нашите миленици – бидејќи тие немаат поим за времето – тоа го менува нашиот распоред и треба да бидеме свесни за тоа. Активностите на нашите миленици ги планираме според времето кога се будиме, одиме на работа, се враќаме, ги носиме на прошетка или им дозволуваме да вежбаат, а поместувањето на времето кога се одвиваат овие рутини може да предизвика стрес кај нашите миленици.

КАКО ДВИЖЕЊЕТО НА ЧАСОВНИКОТ ВЛИЈАЕ НА КУЧИЊАТА?
Кучињата се потпираат на рутината – будење, јадење, одење во тоалет, прошетка, излегување, одење дома, одење во кревет – има многу секојдневни работи што ги правите и се неверојатно важни за вашето куче. Кога се движат часовниците, особено е важно да им се помогне на кучињата да се прилагодат со постепено менување на времето на будење, јадење, одење и спиење.

КАКО ДВИЖЕЊЕТО НА ЧАСОВНИКОТ ВЛИЈАЕ НА МАЧКИТЕ?
Способноста да доаѓаат и да си одат по желба низ нивните отвори на вратите им помагаат на мачките да ублажат многу проблеми поврзани со рутинските промени. Сепак, треба да и помогнете на вашата мачка да се прилагоди на промените со постепено менување на времето на оброците, будењето и спиењето. Имајте на ум дека вашата мачка ќе стане во вообичаеното време за појадок, па ако сте еден час порано, ќе и го нарушите циклусот.

КАКО МОЖЕТЕ ДА ПОМОГНЕТЕ НА ВАШИОТ МИЛЕНИК ДА ​​СЕ АДАПТИРА?
Можеме да им помогнеме со постепено прилагодување на нивните рутини во текот на неколку дена пред да го поместите часовникот. Започнете околу една недела порано и поместете го времето на хранење, одење и будење за десет минути секој ден. Како што се движат часовниците, вашето домашно милениче веќе ќе стекне нова рутина, намалувајќи го потенцијалниот стрес.

Мора да се признае, не е добро што морате да станете порано од потребното и можеби нема да можете да го нахраните вашиот миленик подоцна поради работа, но секое прилагодување ќе помогне да се намали анксиозноста. Како и секогаш, бидете трпеливи со вашето домашно милениче и заедно ќе го пребродите тоа.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *