Ремедиум Вет

Токсоплазмоза кај мачките

Што треба да знаат сите трудници за токсоплазмозата?

Секоја трудница, како и оние кои планираат да забременат, мора да се консултираат со својот лекар дали треба да се тестираат за токсоплазма.

Не треба да јадете сирово или недоволно варено месо.

Не треба да консумирате непастеризирано млеко.

Не консумирајте неизмиено овошје и зеленчук.

Откако ќе подготвите сирово месо, треба добро да ги измиете рацете со сапун и млака вода, како и површините на кои сте го подготвиле месото.

Кога работите во градината, задолжително носете ракавици и измијте ги рацете по завршувањето на работата.

Измијте ги рацете пред јадење, особено децата.

Не пијте вода од природата доколку не е добро зовриена.

Не хранете мачки со сурово или недоволно варено месо, како и непастеризирано млеко.

Токсоплазмозата е болест која може да биде многу сериозна кај луѓето. Токсоплазмата може да се пренесе од трудница на фетусот и да предизвика абортус или вродени аномалии. Исто така, може да предизвика сериозни болести кај луѓе со потиснат имунолошки систем (луѓе кои се на хемотерапија или кои се заразени со ХИВ)

Како се пренесува Toxoplasma gondii?

Мачките се единствените вистински домаќини и единствените месојади во кои овој паразит се исфрла од телото преку измет. Кај мачките, зрелите форми на токсоплазма паразитираат во цревата, а ооцистите се фрлаат во надворешната средина преку измет. Испуштените ооцисти стануваат инфективни по еден до пет дена. Мачките фрлаат ооцисти неколку недели по инфекцијата. Ооцистите можат да преживеат во природата неколку години и се отпорни на повеќето средства за дезинфекција.

Кога инфективните ооцисти се проголтани од преодните домаќини (како што се глодари, птици, кучиња или луѓе), тие мигрираат од цревата до мускулите и мозокот.

Во секој топлокрвен домаќин, токсоплазмата може да се пренесе преку плацентата до фетусот или преку млекото.

Главните извори на инфекција за мачките се сурово месо (главно свинско), заразен улов или, кога се уште се мачиња, мајчиното млеко. Луѓето, кучињата и другите цицачи главно се инфицираат преку сурово месо, неварено млеко и случајно внесување на фекален материјал од мачки преку неизмиени раце или храна.

Дали T.gondii предизвикува болест кај домашните миленици?

T.gondii може да предизвика болест кај кучињата и мачките, иако почесто кај мачките. Симптомите на токсоплазмоза се неспецифични: треска, губење на апетит, депресија. Другите знаци зависат од тоа дали болеста е акутна или хронична и од локацијата на паразитот во телото. Ако е во окото, предизвикува воспаление; пневмонија во белите дробови; аритмија во срцето; во дигестивниот тракт, повраќање, дијареа, абдоминална болка и жолтица; во нервниот систем, невролошки напади, нарушување на нервната функција, парализа…

Мачињата може да се родат мртви или болни.

Кај животните, како и кај луѓето, болеста почесто се јавува кај оние кои имаат потиснат имунолошки систем. Така, мачките инфицирани со вирусот FeLV, FIV или FIP ќе бидат поподложни на развој на оваа болест. Кај кучињата тоа е случај со кученце.

Како се дијагностицира T. Gondii кај домашните миленици?

Најдобар метод за дијагноза е тест на крвта. Пронаоѓањето на ооцисти во изметот е несигурно, бидејќи ооцистите на T.gondii личат на ооцистите на многу други паразити. Покрај тоа, мачките фрлаат ооцисти само 2 до 3 недели по инфекцијата, а кога ќе почнат да покажуваат знаци на болест, тие често престануваат да фрлаат цисти.

Како да спречите вашето домашно милениче да се зарази?

На животните не треба да им се дава сурово месо и коски и не треба да им се дозволува да пребаруваат низ ѓубрето. Мачките кои слободно шетаат може да се заразат преку заразен плен, глувци или птици. Во овој случај, најдобро е да не ги пуштате мачките надвор.

Како луѓето се инфицираат со тоскоплазма?

Според истражувањето направено во Америка, луѓето имаат поголема веројатност да се заразат со токсоплазма преку сурово месо отколку преку измет од мачки. Кај нас обичајот да се јаде сирово или полусурово месо не е широко распространет, но луѓето можат да се заразат и со консумирање неизмиено овошје и зеленчук.

Малку е веројатно дека ќе се заразите ако галите мачка. Ооцистите не се лепат за крзното на мачката како што е случајот со некои други цревни паразити. Мачките се чистат редовно, т.е. тие се лижат и на тој начин ги отстрануваат сите цисти кои евентуално би можеле да се најдат на нивното крзно пред да станат заразни.

Исто така, малку е веројатно дека може да се заразите ако мачка ве касне или изгребе.