Ремедиум Вет

Дали кучињата знаат да препознаат лажго?

Дали некогаш сте се обиделе да го излажете вашето куче, наводно да ја фрлите топката кон него или да го насочите во погрешна насока, но тој да не наседне на вашите намери? Според последните истражувања, нашите крзнени придружници брзо сфаќаат на која личност не треба да му се верува и со тек на време почнуваат да ја игнорираат.

Неодамна напишавме за една студија која открила дека кучињата знаат да прават разлика помеѓу весели и лути лица и да постапуваат на нив, а списанието Animal Cognition изнесе детали како кучињата знаат кога некој лаже.

За да се утврди ова, истражувачите предводени од Акика Такока од Универзитетот во Јапонија во Кјото испитале 34 кучиња во три круга. Во првиот круг, тие возбудливо им покажаа на кучињата каде се крие храната и со тоа добија доверба. Но, во вториот круг, истите испитувачи лажеа затоа што им покажаа на кучињата празен сад. Во третиот круг, испитувачите повторно го покажаа садот за храна, но кучињата повеќе не одговорија, јасно укажувајќи на одредено ниво на недоверба или барем збунетост.

За да утврдат точно за што станува збор, истражувачите донеле нов испитувач што кучињата не го знаеле. Тој возбудено ги посочи кучињата во садот за храна и кучињата повторно реагираа добро.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *