Ремедиум Вет

Што се случува со шепите на кучето кога има контакт со снег, мраз и сол?

ПОЗИТИВНИТЕ СТРАНИ НА СТЕРИЛИЗАЦИЈАТА И КАСТРАЦИЈАТА НА ВАШИТЕ МИЛЕНИЦИ

Студеното време носи неколку потенцијални опасности за шепите, вклучувајќи:

Сувост и пукање: Ладните температури и сувиот воздух може да ги исушат шепите. Дополнително, одмрзнувачите може да предизвикаат иритација или хемиски изгореници, вклучително и изгореници од сол на кучешките шепи. Ова може да биде болно, а вашето кученце може да развие рани или инфекции, особено ако ги лижат или гризаат шепите како одговор на настаната иритација.

Повреди на шепите: Згазнувањето на кристали од сол, камења или други остри предмети скриени под снегот може да биде болно, па дури и да резултира со исеченици.

Смрзнатини: Исто како и луѓето, стапалата и прстите на кучињата можат да добијат смрзнатини ако им се преладат.

Труења: токсичен антифриз, средства за топење мраз и сол за одмрзнување на шепите на домашно милениче може да предизвикаат проблеми. Ако вашето куче ги излиже овие супстанции од нозете, може да добие стомачни тегоби. Или уште полошо, тие би можеле да страдаат од сериозно труење.

Паѓање и лизгање: Лизгавиот мраз може да резултира со траума или повреди. Домашните миленици кои имаат состојби како артритис може да имаат дополнителни тешкотии да го задржат своето стапало на лизгави површини.

Хипотермија: Иако ова е повеќе прашање на „цело тело“, наместо проблем со шепата, важно е да се запамети дека студеното време може да има сериозни здравствени последици за младенчињата.

За среќа, неколку разумни мерки на претпазливост можат да ви помогнат да избегнете какви било несреќи и да спречите здравствени проблеми во зима.